Anmeldelse
Skyggen i mit øje
Danmark 2021
Instruktør: Ole Bornedal
Censur: Tilladt for alle
Længde: 89 minutter

Skrevet af Jan Frydensbjerg

Lørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt. Filmudvalgets formand, Jan Frydensbjerg har været (hurtig) ved tasterne og har skrevet en omtale af Bornedals ‘Skyggen i mit øje’ som blev vist. 

 Ole Bornedal har med vanlig sans for det dramatiske skabt en historisk film, der følger en række personer frem imod og under bombningen af Den Franske Skole. 

Det står som en af de største tragedier i danmarkshistorien, bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg. Missionen var, at de britiske piloter fra Royal Air Force skulle bombe Shellhuset, der var Gestapos hovedkvarter i København. Tyskerne havde gemt en række danske fanger fra den danske modstandsbevægelse på loftet. De skulle fungere som værn mod luftangrebet, men da mere og mere tydede på, at modstandsbevægelsen var ved at blive optrevlet blev ordren til missionen givet. Selvom man vidste, at det ville koste uskyldige menneskeliv. Angrebet på Shellhuset lykkes på dagen d. 21. Marts 1945, men da et af angrebsflyene styrter ned tæt ved Den Franske Skole, tror nogle af de efterfølgende bombefly, at de skal smide bomberne, der hvor røgen stiger op fra. Det bliver dermed et angreb på skolen, hvor nonner og skolebørn har forsøgt at søge i dækning og komme væk fra bombardementet. For mange af dem bliver det desværre for sent. 86 børn og 18 voksne omkommer.

Filmen følger særligt tre børn og kvinden Teresa, der er søster på Den Franske Skole. Deres fortællinger bindes sammen og udgør både filmens emotionelle og kompositoriske bindeled. Børneskuespillerne er eminente, særligt drengen Henry er fornemt eksekveret. Billederne af den britiske luftenhed, der bevæger sig ind over Jyllands kyster og mod København er fremragende genskabt og stemningsfyldt. Samme positive kritik kan gives til filmens fotografering og de historiske gengivelser af Frederiksberg, der sidder lige i øjet.

Voldsomheden i filmens anslag og afslutning gør det dog til en film, der både kræver forarbejde og efterbearbejdning. Derfor er det nok en fortælling, som de færreste klubber vil finde egnet til filmklubbrug. 

Det siger de frivillige i filmklubberne om Skyggen i mit øje

“Hold da op for en fantastisk film! Vildt flot og skræmmende indblik i en frygtelig begivenhed i vores historie. Sikke nogle flotte skuespilpræstationer. Både voksne og børn. Det er lang tid siden jeg har grædt så mange tårer til en film. Anbefales til +15 år. “ Laila, Kjellerupegnens filmklub 

“Den var god, men barsk og meget trist. Det værste er at den er baseret på noget der er sket i virkeligheden. “ Gro og Liv, 12 og 13 år, Ikast bio.