Artikel

Skrevet af Hanne Køppler & Kim Bruun

 

 

I år fylder Slangerup Børne- og Ungdomsfilmklub – Holger 40 år! Jubilæet blev fejret i stor stil til glæde for både nye og gamle medlemmer. Kim Bruun deltog i jubilæumsfesten, og sammen med formand Hanne Køppler har han skrevet en reportage fra fejringen. 

Klokken er kun 8.30, men de frivillige er allerede i fuld gang med at gøre klar til dagens fejring af filmklubbens første 40 år. En duft af popcorn spreder sig i den lille foyer, og en frivillig undrer sig højlydt over, at naboen kan være generet af lugten af biografoplevelser – som for mange af os er lugten af popcorn. Oven i købet generet i en grad, så den frivilligt drevne biograf er blevet pålagt at udvide med en skorsten for at føre lugten væk fra naboen.

Men humøret er højt. De mange frivillige arbejder støt og sikkert med sikker sans og fornemmelse for, hvad deres roller hver især består i. Formand Hanne Cramer Køppler tillader sig at ‘svæve over vandene’ og have det store overblik. Alt i mens hun går gennem sin tale endnu en gang.

Normalt møder de ti frivillige først ind klokken 9, men i anledning af jubilæet får alle medlemmer et bæger popcorn og en juice eller vand. Så popcornmaskinen bliver tryktestet denne første lørdag i marts. Heldigvis holder den til hele dagen og alle medlemmer bliver rigeligt forsynede.

Børnene begynder at strømme ind, forventningsfulde med glade, røde ansigter og skinnende øjne. De frivillige summer omkring, tjekker ind og stempler med kaninstempel, hjælper medlemmerne på plads, deler ud af popcorn og juice – og sælger varer, hvis ønskerne er mere specifikke. Og inden længe er Hanne i gang med at indlede Bamse og Vulkanøen. Det er den store eksamensdag for de 3-4-årige medlemmer, som efter at have set filmpakker med kortfilm, nu skal se en lang film. De får info om jubilæet, en tak for denne sæson og hører om mulighederne i næste sæson. Så er første forestilling i gang, og der er en kort pause til at trække vejret og gøre status. Alt skrider planmæssigt frem.

Bare en time senere kommer de små ud fra salen, opløftede af historien og parate til resten af weekenden. Men allerede inden de sidste er ude af salen, står næste hold klar til at blive tjekket ind – og så kværner møllen, stille, konstant og effektivt igen. Indtjekning, popcorn og juice i hænderne, på plads i de bløde sæder. Og snart står Hanne klar til igen at indlede. Denne gang for de 5-6-årige til Folk og røvere i Kardemommeby med forfilmen Op med hovedet. Hanne giver en smagsprøve på, hvad hun vil sige til de voksne til receptionen ude i foyeren, mens medlemmerne sidder herinde og ser film. Medlemmerne er vist taknemmelige for, at de får lov til at se film. Men de reagerer prompte på Hannes spørgsmål om røvernes og løvens karakteregenskaber. Og så sidder de tre røvere uden for byen, mens resten af byen fester. Og børnene i biografen – og deres forældre – gnasker lystigt popcorn i sig.

I forhallen har Hanne og de frivillige pyntet op med information om klubbens glorværdige historie. Der er en artikel om besøg af Ulrich Breuning, en fortælling om klubbens 10 års jubilæum i 1994 og den bekymring videoen vakte. Der ligger også mapper med (næsten) alle programmer, klubben har uddelt siden 1984.

Til receptionen er der fint besøg: Alle tre formænd i klubbens historie er repræsenterede. Frederikssunds borgmester er til stede og har på forhånd bedt om udførlig information om filmklubben. Dog siger hun ikke noget til forsamlingen om den rolle, filmklubben spiller i lokalsamfundet. Men hun fortæller glad og gerne om sine egne erfaringer med at vise film som børnebibliotekar til de nærmeststående.

Heller ikke formand for kulturudvalget, Michael Tøgersen, holder tale for filmklubben, men bemærker med et glimt i øjet, at han har overført på mobilepay som hjælp til klubbens ønsker om fleecetrøjer – frem for at komme med en flaske champagne.

I stedet holder Hanne en tale, hvor hun fortæller om klubben og dens arbejde og ikke mindst takker de frivillige for deres indsats. Mens Kim Bruun, tidligere formand for DaBUF fremhæver alt det, som gør Slangerup Børne- og Ungdomsfilmklub – Holger temmelig enestående i børnefilmklub-sammenhæng.

Der bliver taget for sig af den søde kage, der bliver drukket af diverse drikkevarer – som alle er uden alkohol, da der er børn tilstede i salen. Snakken går lystigt blandt de fremmødte. Børnene kommer ud fra Folk og røvere i Kardemommeby, og folk finder langsomt tilbage til det, resten af lørdagen skal gå med.

Men Hanne og de andre frivillige har stadig arbejde at gøre med at rydde op efter de mange gæster. Inden de kan tage sig et velfortjent hvil og gøre status over dagens høst: Bliver det mon til de fleecetrøjer, de så brændende ønsker sig?
Svaret er ja, da Slangerup har modtaget over 4.000 kr. i gave. 😊