Artikel

Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt 

 

 

INSPIRATION TIL FILMKLUBBEN: Når man ser film på BUSTER filmfestival, så får man altid lige lidt ekstra ud over selve filmen – og det er inspirerende. Lise-Lotte Bjørkholt har været afsted og taget inspiration med hjem til os andre.

Danmark har en fantastisk børnefilmfestival ved navn BUSTER. Hvis I ikke kender BUSTER, så er I gået glip af et meget vigtigt filmevent. Hvert år sørger BUSTER for, at oktober måned er et overflødighedshorn af særlige børne og ungdomsfilm i københavnske biografer, krydret med en række spændende events. Det er en gave til alle børnefamilier, børnehaver og skoler med et rigt udvalg af film og dertil hørende arrangementer. Festivalen er Skandinaviens største på området. Som programchef Mariella Harpelunde selv indledte visningerne med; så er årets festival den største nogensinde med visning af over 170 film og med mange særlige ekstra oplevelser og events.

BUSTER skriver selv i deres festivalprogram: Vores mål er at bringe de nyeste kvalitetsfilm og stærkt medieindhold ud til de 3-16 årige og skabe levende og sanserige oplevelser i biografens rum. Over 30.000 børn, lærere og familier deltager hver år på vores festival.

 

Lidt ekstra inspirerende 

Jeg havde fornøjelse af at besøge BUSTER på den sidste dag, søndag, med visning af et særligt familieprogram. Selvom det var sidste dag på festivalen, så var der fuld fart på og masser at opleve. Dagen var også velbesøgt med både børn og voksne. Jeg tog dagens oplevelser i Cinemateket, som også havde lagt fysiske rammer til legerum, tegneværksted, Slagterbutik (’Godt klaret Ib’), Mini Morfi værksted, legetog, børnekravle møbler og meget mere. Hver visning havde sin egen lille overraskelse, BUSTER giver altid lige lidt ekstra ud over selve filmen – og det er inspirerende.

 

Hr. Papir

Fin hollandsk serie med små film om den finurlige Hr. Papir, der kan klippe sig til alt. Her er lidt til både de voksne og de små børn.

Inden filmen blev Flyv Flyv Flyv vist, en lille film, som sikrer, at alle får bevæget sig, både børn og voksne inden de lander i biografsædet. Filmen er lavet af Rytmebandit, som også sikrede festligt Alfons Åberg – fødselsdagsoptog på festivalen.

 

Bennys badekar – sing-along: 

Et meget fint arrangement, hvor Flemming Quist Møller blev mindet og hyldet. Visningen blev indledt af DFI filmkonsulent Lotte Svendsen, som indrømmede, at hun ikke var helt sikker på om hun ville have støttet et så anderledes projekt, hvis hun havde været filmkonsulent dengang.

Inden filmen var der også besøg af arvetagerne til Benny badekar, nemlig Bettinas badekar. Projektet nåede at få god hjælp fra Flemming Quist Møller, så vi nu har en ny historie, nu om Bettinas badekar. Bettinas badekar er udkommet som både bog og lydbog. Vi fik en lille prøve på lydbogen, som er indtalt af Flemming Quist Møller. Der var desuden besøg af banjospilleren, Gade Jørgen, som gav et nummer fra lydbogen.

Endelig så vi den ikoniske Bennys badekar. Denne gang med sing-along, hvor deltagerne (mest de voksne) sang med.

 

Ninjago-Crystalized

Visning af 6 afsnit af den nyeste Ninjago. Her var dedikerede fans af Ninjago mødt frem, primært drenge i alderen 5-9 år. De nød bestemt visningen. Inden visningen var der besøg af den danske komponist Jeppe Riddervold, som har skabt det musikalske univers til Ninjago.

 

Inspiration til brug i filmklubben – det tog jeg med hjem

    • Mini Morfi: En leg og lær app til de 3-6 årige. Vi prøver den af i Herlev Skolebio på visningsdag lørdag den 12. november. Jeg er spændt på modtagelsen hos børn og forældre.
    • Flyv Flyv Flyv: En lille film, som får alle til at bevæge sig inden de lander i biografsædet. Det er en sød ide til de mindste i filmklubberne.
    • Sing-along: Et spændende koncept, som også kan bruges i filmklubber, selvom det mest er de voksne der synger med. Men måske det kommer an på filmen og sangene?
    • Besøg af musiker inden filmvisning virker rigtig godt og børnene nyder det.
    • Visning af populære børne og ungdomsserier i filmklubber som f.eks. Ninjago (Netflix), Det gyldne kompas (HBO Max), 100 problemer/Gigis (DR). Det kræver bare, at der skaffes rettigheder til visningen.

Hermed en kraftig opfordring til alle klubber. Næste år bør I besøge og lade jer inspirere af den sprudlende BUSTER Filmfestival. Se og oplev film, I ellers aldrig ville se. Vær med i alle de ekstra små fine ting og events, som gør filmoplevelsen så meget rigere. Tag de gode ideer med hjem og lad dem udfolde sig.