Anmeldelse
Pelle Haleløs (Pelle Svanslös)
Sverige 2020
Instruktør: Christian Ryltenius
Tilladt for alle
Længde: 67 minutter

 

Skrevet af Ulrich Breuning / Filmfabrikken og Pråsen

 

 

Handling

Pelle mangler det statussymbol, som en hale er, men han er en kat så god, som dagen er lang. Pelle lever trygt på landet sammen med den lille søde pige Birgitta, men forvilder sig ind til byen efter en ubehagelig oplevelse med en snu ræv. Ikke alle er til at stole på og lige så godtroende som Pelle! I byen får han problemer med den dominerende katteskvadronør Mons, der forguder sig selv på bekostning af alle andre. Det er også bidske hunde på spil, men heldigvis også den skønne mis Maja!

 

Om filmen

Gösta Knutssons bøger om Pelle Haleløs er populære. I særdeleshed i hjemlandet Sverige, hvor de hører til arvesølvet. Den første bog udkom i 1939, og der findes en noget alderstegen filmatisering fra 1981, som fik en efterfølger i 1985, hvor Pelle Haleløs er i ”Amerikat”! Begge de gamle tegnefilm er instrueret af Stig Lasseby og Jan Gissberg og kan givet huskes af dabuffer med hvide toppe og lang erindring. Det nye opus 2020 udmærker sig med så mange sange, at der genremæssigt er tale om en animationsmusical. Og så kan danskere med glæde ved rejser i Skandinavien genkende Uppsala som Mons kongerige!

 

DaBUF-relevans

Der var ikke generel anmelderbegejstring for den nye Pelle Haleløs-filmatisering for nu at sige det mildt, men filmmagasinet Ekko kunne se kvaliteter om ’venskab og lighed’. Jeg tilslutter mig faktisk mestendels sidstnævntes vurdering og vil tilføje, at filmens dramaturgi er meget enkel og funktionel og dermed ganske børnevenlig. Summa summarum: En ok film for små hoveder.