Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber – DaBUF hædret lørdag d. 13. april 2024 Thomas Borch Nielsen med Pråsprisen. En pris, som foruden æren byder på en illustration udført af animations instruktør, storyboard artist og animator Lowe Haak og kr. 10.000, -. Prisen er sponsoreret af lokalforeningen Kolding Børne- og Ungdomsfilmklub. 

Pråsprisen, som er uddelt i mere end 40 år, gives til en person eller institution, som har udført fortjenstfuldt arbejde med at producere eller formidle billedbårne fortællinger til børn og unge. Det må man sige, at Thomas Borch Nielsen har og fortsat gør! Man kan ikke andet end beundre årets Prås. Ikke kun for produktioner, han står bag. Men også for så stædigt at holde fast i film, vi i DaBUF holder af – og elsker at vise til vores medlemmer. 

Thomas kom ind i branchen som produktionsleder på tegnefilmen ’Valhalla (1986). Indsigten i produktionsforhold på animerede film brugte han til at lave sine egne animerede produktioner.
I 1998 debuterede han som instruktør på science fiction-filmen ’Skyggen’ – en film, som plakaten ublu sammenlignede med ’Blade Runner’. En sammenligning som ikke levede op til løftet. Og filmen er i dag mest husket som et kuriøst forsøg på en genrefilm. Men effekterne i filmen var alligevel så overbevisende, at Thomas snart havde et af Danmarks mest benyttede visual effects-firmaer.  

At dén succes ikke er steget ham til hovedet, ses tydeligt af, at han som antydet er fortsat med at lave film for børn. Og det i en branche, som en del desværre vender ryggen, når de får muligheden. Og i en branche, hvor den originale idé kan have temmelig trange kår.  

Alligevel fortsætter han med at lave overvejende originale historier. Særligt én af hans originale historier er så original, at den har gået sin sejrsgang verden om. Selv Barry Gibb fra Bee Gees har forholdt sig til den! Den er også så original, at hans navn for tid og evighed vil være forbundet med filmen ’Disco Ormene’. Det er en meget underholdende film om orme og disco-drømme. Bjarne forfølger sine drømme uden smålig hensyntagen til hvad der er muligt og normalt.
Man kan sige det samme om Thomas Borch Nielsen: Han holder fast i sine kreative ambitioner og han forbliver tro mod sin mission om at fortælle historier i børnehøjde. Han er et forbillede til efterlevelse.  

Vi ønsker Thomas stort tillykke med Pråsprisen 2024!

Pråsprisen uddeles hvert år til en person eller flere personer, der har udført fortjenstfuldt arbejde med produktion og/eller formidling af billedmedier for børn og unge. Prisen blev første gang uddelt i 1983. Se de tidligere vindere på dabuf.dk/praasprisen/

Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber – DaBUF arbejder med formidling og produktion af billedmedier for børn og unge. DaBUF har på landsplan 72 frivillige filmklubber med mere end 50.000 medlemmer. Læs evt. mere om DaBUF på dabuf.dk/