PROJEKTER

Se tidligere og nuværende projekter

DaBUF  laver projekter, der formidler film- og medier til børn og unge – i både Danmark og i udlandet. Fælles for alle projekterne er, at de giver børn og unge mulighed for i fællesskab at møde filmen som kunstart. Her finde du et uddrag af DaBUFs nye såvel som gamle projekter.

Filmmagernes verdensmål

I 2020 startede DaBUF projektet Filmmagernes verdensmål. Projektet er drevet af 6 unge mellem 16-25 år, der udvikler og afvikler workshops i stop motion og FN’s 17 verdensmål. Filmmagerne underviser børn i alderen 9-12 år i filmklubber landet over i at lave film på deres mobiltelefoner og dykker ned i FN’s verdensmål ud fra en dansk kontekst. Med en saks i hånden og ler under neglene får børnene mulighed for at konkretisere og visualisere verdensmålene i små stop motion-videoer samt får redskaberne til at fortsætte kreativiteten og produktionen af stop motion-film derhjemme.

I efterårs- og vintersæsonen 2020/2021 afholdes 8 workshops i filmklubber landet over. 

Projektet er støttet af Det Danske Filminstitut (DFI), Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Tuborgfondet, Nordea-fonden samt besøger Filmklubben i Nuuk med støtte fra NAPA.

Filmværket

I samarbejde med Station Next startede DaBUF i 2019 projektet Filmværket. Projektet er siden videreudviklet med flere frivillige og et nyt samarbejde med Ungdomsringen. Filmværket er i 2021/2022 drevet af 11 unge mellem 17-25 år, der på egen hånd planlægger og virkeliggør en række aktiviteter for andre filminteresserede unge rundt i landet. Projektet er innovativt og anderledes og giver unge fra hele landet mulighed for at mødes og skabe stærke filmnetværk på tværs af lokalfilmklubber og filmtilbud for unge.

Filmværkets aktiviteter i 2021-2022:

 • Februar 2022: Skriv en film – Workshop i manuskriptskrivning på Dokk1 i Århus
  I samarbejde med kortfilminstruktør Alexander Rahnami Mannstaedt afholdt Filmværket en workshop i manuskriptskrivning, hvor deltagerne lærte at skabe stærke fortællinger og velskrevne karakterer og fik et indblik i en erfaren filmskabers arbejde.
 • Maj 2022: ”Det vi ikke taler om” – filmskole om tabuer hos Station Next i Hvidovre
  Filmværket afholdt pop op-filmskole i samarbejde med Station Next med fokus på tabuer. På skolen samledes filminteresserede unge over en weekend og modtog undervisning af professionelle filmskabere, hvorefter de selv prøvede kræfter med filmproduktion i et lærerigt og intensivt forløb.
 • Juni 2022: Workshop i SFX-makeup hos Cinemateket i København
  I samarbejde med Cinematekets unge frivilliggruppe, Mørkekammerater, afholdt Filmværket en workshop
  med special effects makeup-kunstner Christine Kvint. I den interaktive workshop lærte deltagerne at lave de mest brugte makeup-tricks i filmens verden – sår, flænger, blåmærker og brandsår – på en tilgængelig og budgetvenlig måde. Bagefter så deltagerne Sam Raimis kultklassiker Evil Dead fra 1981.
 • August 2022: Filmmusik under åben himmel på Amfiscenen i Odense
  Filmværkets sidste event denne sæson er en open air filmvisning og talk med fokus på musikkens betydning i filmfortællinger. ´

Projektet var i 2021-2022 støttet af Nordea-fonden, Tuborgfondet og DFI. 

Filmværkets aktiviteter i 2020-2021:

I l2020/2021 arrangerede Filmværket 4 events for unge rundt om i landet:

 • November 2020: Gys og gru på film på Refshaleøen
  Deltagerne trådte helt ind i gyserfilmens univers med talk, visning af Børnehjemmet og en kuldegysende ”haunted house”-oplevelse i en bunker.
 • Maj 2021: Kvinder i filmindustrien: Film og talk med Malou Reymann i Øst for paradis
  Filmvisning af En helt almindelig familie og talk med instruktøren bag og hendes personlige fortælling om repræsentation af køn – for og bag kameraet.
 • Juni 2021: Film i skoven: Open air og talk i Riis Skov
  Her udforskede Filmværket skoven som filmsetting til en visning af Harpiks midt i skoven med talk samt musik og hygge i skoven.
 • 21-22. august: Pop op-filmskole
  Filmværket afholder sæsonens sidste event – en pop op-filmskole med fokus på verdensmålene hos Station Next i Hvidovre.
 • 3 skarpe – Sådan starter du dit eget projekt
  Filmværket har derudover skabt en guide med inspiration og viden til andre unge projektskabere. Find folderensom PDF her.

Projektet var i 2020-2021 støttet af Nordea-fonden, Tuborgfondet og DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Filmværkets aktiviteter i 2019-2020:

I første halvår af 2019 har Filmværket bl.a. lavet følgende events:

 • ‘Grønt perspektiv – Stil skarpt på klimaet’ var titlen på eventet da Filmværket inviterede til en aften i klimaets tegn i Odense i maj 2019. Arrangementet handlede om filmiske tricks og virkemidler, der kan bruges til at sætte fokus på klimaproblematikken og bød på både filmvisning og paneldebat med forskere og filminstruktør.
 • Filmværket inviterede i september 2019 til gratis pop up-filmskole for unge mellem 14-30 år, hvor de fik mulighed for at blive filmskoleelever for en weekend. Pop up-filmskolen fandt sted i Station Nexts filmstudie i Avedøre, hvor deltagerne fik undervisning af professionnelle filmfolk inden de selv skulle indspille og klippe deres egen film. 
 • Januar 2020 afholdte Filmværket ‘Kunsten at lytte til en film’, der var en filmaften i Øst for Paradis i Århus. Her kom tonemester Jonas R. Kirkegaard ud og viste filmen ‘Om en måned’ som han havde vundet en EKKO shortlist pris for. Han viste og fortalte om de fem lydspor man arbejder med som tonemester og hvordan lydsiden har betydning for den store filmoplevelse.

Film for fællesskabet (2017/2018)

Projekt Film for fællesskabet fandt sted i sæson 2017/2018 og bestod af to dele:

 • Workshops for lokalforeningernes frivillige, hvor de lærte at undervise børn og unge i at lave “lommefilm” – korte videoer på telefonen. 
 • Lommefilm produktions-workshops for klubbernes medlemmer.

Du kan læse mere om projektet og tankerne bag HER.

Nordisk Filmcamp (2014)

Sommeren 2014 afholdt DaBUF i samarbejde med Filmfabrikken på Møn, en filmcamp for børn og unge fra Norge, Sverige og Danmark. Arrangementet fandt sted fra den 30. juni til d. 5. juli i bagende sol og højt humør!

Læs mere om Filmcampen og se billeder i Pråsenbladet nr 3 2014. 

DenSa (2010)

I 2010 påbegyndte DaBUF et sydafrikansk filmklubprojekt ved navn DenSa – kort for Denmark & South Africa. I 2012 tog en gruppe frivillige unge fra DaBUF til Sydafrika, hvor de boede i 5 måneder. Her præsenterede de den danske børnefilmtanke og arbejdede sammen med sydafrikanske unge om at opstarte børnefilmklubber i udsatte kvartere i Johannesburg. Projektet ledte til etablering af 5 nye filmklubber, hvoraf nogle af dem stadig eksisterer. 

Du kan læse mere om det spændende projekt HER.