Artikel

 

Skrevet af Keld Mathiesen / Aalborg Filmklub

 

 

Årets festligste biografevent for europæiske børn mellem 12 og 14 år var i år berammet til den 26. april med deltagelse af næsten 60 europæiske byer – heraf fire i Danmark.  Året før havde DaBUF og en række danske klubber for alvor fået smag for YAA, og nu skulle projektet, med støtte fra Det Danske Filminstitut for alvor have luft under vingerne. Så kom Corona, og Young Audience Award blev – i dets oprindelige format – aflyst.


Online juryer 

Hvad stiller man op, hvis mange menneskers forarbejde med gennemsyn af et halvt hundrede film og udvælgelse af tre nominerede ikke skal være helt spildt? Arrangørerne i Tyskland gav ikke op og gennemførte en online udgave af YAA den 26. april, hvor de tre nominerede film skulle ses og vurderes af online juryer i mange lande.


På behørig afstand

I Danmark vurderede vi, at sloganet Film skal ses i fællesskab, ikke skulle tilføjes appendikset hver for sig, og at det var bedst at melde pas i denne omgang. På behørig afstand kunne vi så følge den online udgave af ceremonien med sammentælling af de nationale resultater og afsluttende tildeling af Young Audience Award 2020.

 
Tre nominerede film

De tre nominerede film var hollandske My Extraordinary Summer With Tess, tyske Rocco Changes the World og italienske My Brother Chases Dinosaurs, som udover de umuligt lange titler ikke har meget til fælles.

 
Charmerende sommerferieflirt 

På forhånd svært at udpege en favorit, men jeg var ikke i tvivl om, at den hollandske og charmerende sommerferieflirt havde de største chancer. My Extraordinary Summer With Tess er importeret af Angel Films og indgår i sæsonens filmkatalog fra DaBUF, men i afstemningsforløbet, der – som sædvanlig i klassisk melodi-grand-prix-stil – kunne følges fra Erfurt, sakkede den hurtigt bagud og lod de to andre titler skiftes til at få topkarakter fra de deltagende lande.

 
Fin coming-of-age-historie

Rocco Changes the World er en moderne Pippi Langstrømpe-parafrase, dog uden forlæggets originalitet, men ikke helt uden evner, som jeg havde vurderet til en noget yngre målgruppe end 12 – 14 år. Endnu en fejlvurdering. Indtil de allersidste stemmer var talt op i et tæt parløb med vinderen My Brother Chases Dinosaurs. En fin coming-of-age-historie om en italiensk dreng Jack, der vokser op i en god og varm familie sammen med sin lillebror Gio, der har Downs syndrom, men som i familiens interne fortælling har superkræfter. I puberteten brister Jacks barnetro, og han skammer sig over Gio og skal selvfølgelig lære at anerkende Gio, som broderen er i virkeligheden. Sympatisk og rørende historie.

 
Young Audience Award-transmissionen

Og Angel Films har hentet My Brother Chases Dinosaurs til Danmark. Selskabet har i forvejen The Peanut Butter Falcon, hvor en central karakter også har og plottet i høj grad ligeledes bæres af Downs syndrom. Young Audience Award-transmissionen med hele forløbet, interviews med filmenes instruktører og skuespillere kan ses her.