Artikel

Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt

Det årlige store europæiske filmevent for de 12-14 årige

I 56 europæiske byer var børn og unge søndag den 13. november med til at kåre vinderen af filmprisen Young Audience Award som i år gik til den franske dokumentarfilm Animal 

De film, der i år var valgt ud, spredte vidt og havde stærke temaer. Som noget nyt var der en dokumentarfilm med, den franske Animal. Det blev også vinderfilmen, selvom den fra de danske klubber ikke fik så mange stemmer. Animal handler om vores måde at behandle dyr på. De to unge Bella og Vipulan rejser for at mødes med videnskabsmænd og aktivister rundt om i verden for at søger efter en anden måde, vi mennesker kan leve sammen med andre arter. En film helt i tidens ånd.

Comedy Queen (svensk) var også med og var favoritten blandt de danske deltagere. Filmen vandt for nylig hovedprisen på BUSTER Filmfestival. Comedy Queen handler om  familierelationer, om at miste og om sorg. Sidste film var den tyske Dreams are like wild tigers. En flot og festlig film med en blanding af den tyske kølighed og vilde indiske Bollywood dansescener. Fine film, og nu kan vi bare håbe på, at der bliver plads til en dansk film i feltet til næste år.

 

Hvorfor er DaBUF-filmklubber med i YAA? 

YAA er et rigtig godt tilbud til de unge, som er på vej til at sive fra filmklubberne. Det ligner en form for filmmaraton, fokus er bare på nøje udvalgt europæiske film, specielt udvalgt til målgruppen. DaBUF har i år skaffet midler, så både film og visning var uden omkostninger. Filmvisningerne er sponsoreret af YAA, mens biografleje samt forplejning i år var sponsoreret af Det Danske Filminstitut.

En helt særlig filmevent 

Sidste år var YAA online, nu var den igen i biograferne. Det er bare bedre at mødes fysisk og se film sammen. Arrangementet er i år flyttet fra april til november, en rigtig god beslutning, da det ligger godt i forhold til vores filmklub-sæson og rekruttering af de unge. YAA er nu også blevet det event, der starter hele den europæiske film måned.

YAA er det helt særlige europæiske filmevent, hvor tusinder af unge i alderen 12-14 år fra hele Europa er jury og ser tre nøje udvalgt og nominerede nye europæiske film i biografen eller online. De unge stemmer om den bedste film, som kåres til vinder af Young Audience Award. YAA er en officiel kategori under European Film Award. Mere end 70 byer spredt rundt i hele Europa er med, selv Nuuk i Grønland er med. Arrangementet styres med tysk grundighed af en særlig gruppe under European Film Academy. 

Fra dansk side har vi flere år været med, men aldrig med så mange byer og unge fra hele Danmark. I år deltog for første gang Svendborg og Ballerup. Desuden var Ålborg, Århus og Herlev repræsenteret. I alt deltog vi med 176 danske unge.

YAA er et rigtig godt arrangement, som har plads til at endnu flere klubber er med til næste år.

Tv2nord har lavet et fint indslag om YAA. Filmen og artiklen kan ses her:

https://www.tv2nord.dk/aalborg/nordjyske-vanessa-er-med-til-at-uddele-international-filmpris