YOUNG AUDIENCE AWARD I STEGE

Det er første gang, at Filmfabrikken og Biografen Stege deltager i Young Audience Award og lad os straks gå til konklusionen.

Den 5. maj 2019 var en på alle måder stor dag for unge fra filmskolen Filmfabrikken, skolerne på Møn og Biografen Stege. Sidstnævnte er en foreningsbiograf, som drives på frivillig basis.

Servicering og god besked

At dagen blev så vellykket, skyldes i første omgang, at vi fra DaBUFs side blev serviceret med informationer og gode råd i almindelighed, og at der var en YAA-veteran i Aalborg, som stillede sin erfaring til rådighed, i særdeleshed. Vi måtte flere gange ringe til Keld Mathiesen og spørge om især tekniske spørgsmål, og selv om nogle af spørgsmålene må henregnes under bagatelgrænsen, fik vi altid god besked. Ikke alt omkring kommunikation med Europa og stemmeprocedure var lige let at greje for en førstegangsdeltager. Derfor er en konklusion også, at deltagelse i YAA ikke bare er noget, man sådan bare lige gør. Det kræver forberedelse, og at man sætter sig ind i tingene.

Glæder sig til næste år

Det skal også nævnes, at de unge ikke umiddelbart kommer løbende af sig selv. Filmfabrikken har nogle elever, som passer til aldersgruppen 12 – 14 år, så det var en grundstamme, der bare ikke var stor nok. Filmfabrikken har i løbet af året lavet kurser med en 7. klasse på Møn Friskole, to 6. klasser og én 5. klasse på Møn Skole, så vi kontaktede klasselærerne på mail og fortalte dem op projektet. Fra 5. klassen var det naturligvis kun de elever, som var fyldt 12 år, som kunne være med. Resten glæder sig allerede til at deltage næste år, da deres kammerater fortalte om den store dag.

46 stemmeberettede unge

Men det er svært at forklare, hvad det egentlig vil sige at være med i en fælleseuropæisk jury, og hvad opgave og ansvar egentlig går ud på. Derfor måtte der også en mundtlig fortælling til, som i virkeligheden gik ud på, at der ikke var noget at være bange for, og at det ikke var en total uoverskuelig opgave. Måske hjalp udsigten til morgenbrød og juice, frugt, pizzaer og sodavand samt slikposer også! Der deltog 46 stemmeberettede unge, som blev serviceret af tre voksne fra Filmfabrikken, én lærer fra Møn Skole og tre frivillige fra Biografen Stege. Især biografens rolle som organisator af forplejning bør fremhæves. Der stod morgenbrød og juice klar, da de unge ankom, der var frugt parat i pausen mellem første og anden film, pizza og sodavand i pausen mellem anden og tredje film, og slik til at smøre hjernerne under afstemningen.

Oplevelse for livet

At dagen blev så vellykket, skyldes i anden omgang, og det er den væsentlige, at de 46 unge fik en oplevelse for livet for nu at bruge en kliché. De var klar over, at de havde en vigtig opgave, og at der var tillid til, at de kunne løse den. De voksede så at sige med opgaven og følte sig betydningsfulde på den gode måde. Hvilket ikke er noget de nødvendigvis oplever hver dag. Det var gribende at se, hvordan de unge efter hver film udfyldte deres Jury Booklet. De tog opgaven alvorligt og stemte med både hjerte og hjerne. Efterfølgende var det interessant at opleve, at den mest populære film i Stege også var favoritten i stort set hele Europa. Nok er unge forskellige, men der er tilsyneladende en grundliggende fælles filmforståelse. Ingen af de unge havde før set tre spillefilm i træk, så det var også overvældende.

Stramt program

Biografen Stege var i kontakt med forskellige steder i Danmark og det øvrige Europa, men programmet var så stramt, at de unge havde travlt nok med at udfylde Jury Booklet, fouragere og få frisk luft. Konklusionen er, at det er en fin idé med europæisk kontakt, men at der er brug for pauser i et så komprimeret program for unge, som har rigeligt med at skulle konsumere og vurdere tre film.

Europæisk fællesskab

Det er unødvendigt at tilføje, at Filmfabrikken og Biografen Stege vil gøre alt for at være med i 2020. Vi takker alle, som har gjort det muligt for unge stegenser og mønboer at opleve gode film, kreativt samvær og europæisk fællesskab.

 

JUDITH & ULRICH BREUNING / FILMFABRIKKEN